4 min.

Ceny bytů 2024 – jak se vyvíjí ceny nemovitostí?

Duben 7, 2024
Štěpán Gjurič
Nejčastější způsob, jak porovnat vývoj cen bytů, jsou ceny za m2. Pojďme se podívat, jak se ceny bytů vyvíjejí.

Ve zkratce: 

  • Byty za posledních 10 let zdražily v ČR o 150 %.

  • Celorepublikový průměr je těsně pod 100 000 Kč/m2.

  • Ústecký kraj je dlouhodobě nejlevnější.

Ceny bytů podle lokality

Na konci roku se průměrný byt v české republice prodával za 95 500 Kč/m2. Při rozdělení na kraje, zůstává nejdražším krajem a zároveň městem Praha, kde metr čtvereční v průměru seženete za 121 700 Kč. To se ale bavíme o všech bytech na trhu. Pokud byste chtěli novostavbu, museli byste si na metr čtvereční v únoru 2024 připravit 139 006 Kč. Celorepublikově nejlevnějším krajem dlouhodobě zůstává Ústecký kraj, kde byt seženete průměrně za 35 200 Kč/m2. Druhý nejlevnější je Moravskoslezský kraj s cenou 42 900 Kč/m2.

Ceny bytů v Praze vs. jinde

Jak už jsme naznačili, ceny bytů jsou v Praze nejvyšší při porovnávání krajů. Pokud bychom ale porovnávali města a obce, Praha bude až sedmá. Jak to? Vůbec nejdražší nemovitosti v ČR najdete na horách. Horské apartmány v místech jako je Pec pod Sněžkou, Harrachov nebo Špindlerův Mlýn se horské novostavby prodávají v průměru za rekordních 168 021 Kč. Na horách tak vznikají velké cenové anomálie, kdy se na jedné straně kopce nedoplatíte a o pár kilometrů vedle vzdušnou čarou nestojí byty ani třetinu.

Vývoj cen bytů v ČR

V Praze a krajských městech zdražily nemovitosti od roku 2014 o 150 %. To je takřka nejvíc v celé Evropě. Ani covidová pandemie, ani růst úroků trend neotočily. Přestože trh na konci roku 2022 a v první půlce roku 2023 výrazně zpomalil a bytů se prodávalo málo, ceny klesly maximálně o 10 až 15 % podle typu a lokality. V roce 2024 zatím pokračují v mírném růstu a je pravděpodobné, že se brzy dostanou na nová maxima.

Co ovlivňuje cenu bytů?

Faktorů, které ovlivňují ceny bytů je spousta, pojďme si vypsat pár zásadních:

Cena družstevního bytu vs. Cena bytu v osobním vlastnictví

Forma vlastnictví má dopad na cenu bytu. Družstevní byty jsou zpravidla o 5 až 10 % levnější než porovnatelné byty v osobním vlastnictví.

Nízká nabídka bytů

V Česku se málo staví. Podle ČSÚ se v roce 2022 postavilo 19 247 bytů v bytových domech. V Praze přichází ročně do nabídky kolem 6 000 nových bytů, což dlouhodobě nestačí.

Demografické změny

Lidé dnes bydlí jinak než před 30 lety. Kvůli vzestupu singles a obecně méně osobám v jedné domácnosti by bylo bytů potřeba víc než dřív, kdy spolu žila celá rodina.

Kraje, které táhnou a kraje, které zaostávají

Počet obyvatel Středočeského kraje a Prahy kontinuálně roste, zatímco příhraniční oblasti v Orlických horách nebo Jeseníkách se vylidňují. Víc pracovních příležitostí, lepší zdravotnictví, školství nebo zábava táhnou obyvatele ČR z okrajových míst do středu.

Investiční byty

Čeští investoři jsou konzervativní a nemovitostem dlouhodobě věří. Trend, kdy část bytů neslouží jen k uspokojení vlastní bytové potřeby, ale investicím, dál posiluje růst cen. Někteří investoři navíc spekulují čistě na navýšení hodnoty a byty ani nepronajímají.

Zdroj dat: Hypox.cz

Chcete prodat rodinný dům? Pomůžeme vám

Nechte nám na sebe kontakt a krátký popisek, s čím vám můžeme pomoct. Ozveme se, jakmile to bude možné.