9 min.

Co je exkluzivní smlouva s realitní kanceláří? Jaké má výhody a nevýhody?

Říjen 19, 2022
Štěpán Gjurič
Chcete prodat svou nemovitost, vyberete si makléře, který pro vás prodej zajistí, a ten po vás chce podepsat exkluzivní zprostředkovatelskou smlouvu. Jaké jsou její výhody, nevýhody a na co si dát pozor? Přehledně vám to vysvětlíme.

Co je exkluzivní smlouva s realitní kanceláří?

Výhradní zprostředkovatelská smlouva se uzavírá mezi realitní kanceláří a prodávajícím. Ve zkratce to znamená, že po určitou dobu může vaši nemovitost prodávat pouze jedna realitní kancelář. Pokud takovou dohodu uzavřete, ztrácíte možnost řešit prodej s někým dalším, ani si nemovitost nemůžete prodat sami. Říkáte si teď, že upsat se pouze jedné kanceláři je nevýhodné? Ukážeme vám, že opak je pravdou. Tedy pokud si vyberete kvalitní realitní kancelář.

Výhody exkluzivní spolupráce s realitní kanceláří

Makléř udělá pro prodej vše a do zakázky investuje více peněz

Prodej nemovitosti za nejvyšší cenu se dnes neobejde bez investic do prezentace nemovitosti nebo špičkového právního servisu. Tyto investice nese makléř a zaplatí se mu jen v případě, že vaši nemovitost prodá. My najdeme úspěšně kupce pro 89 % nemovitostí, které nám majitelé svěří do péče. Proč se nám to daří? Každou nemovitost necháme profesionálně nafotit, zajistíme pro ni homestaging, vizualizace, natočíme krásnou videoprohlídku nebo spustíme reklamní kampaň na sociálních sítích a ve vyhledávačích. Všechny tyto služby můžeme poskytovat, protože máme stejný cíl jako prodávající, tedy najít kupce, který za nemovitost zaplatí nejvyšší cenu. Pokud ho najdeme, víme, že nám se vrátí investice a prodávající bude s našimi službami spokojen. Proto máme na Googlu hodnocení přes 4,5 hvězdičky.

Makléř, který exkluzivní smlouvu na prodej nemá, vám zpravidla žádné služby navíc nenabídne. Naopak se bude snažit, aby ho celá záležitost stála co nejméně peněz i času. Proč? Jednoduše proto, že má násobně menší jistotu, že by se mu náklady vrátily. I kdyby vám poskytnul špičkový servis, bez výhradní smlouvy ho může kdokoliv z dalších makléřů, kteří zakázku přijmou, předběhnout.

Silná pozice pro vyjednávání

Možná si říkáte, že pokud jeden makléř předběhne druhého, jde o zdravou konkurenci, na které vyděláte, protože se makléři budou více snažit. Není tomu tak. V realitách platí, že prodat rychle znamená neprodat za nejlepší cenu. Makléř s exkluzivní smlouvou má potřebný prostor, aby zorganizoval maximum prohlídek a našel nejlepšího zájemce. Makléř bez výhradní smlouvy se snadno spokojí s prvním, kdo je ochoten zaplatit. Jednoduše proto, že se bojí, aby to samé neudělal jiný makléř.

Makléř, se kterým spolupracujete exkluzivně, má navíc mnohem silnější pozici vůči kupujícím. Je jediný, kdo prodej nemovitosti vyřizuje, takže jeho slovo platí a kupující si může být jistý, že nikdo jiný není ve hře.

Jednodušší komunikace

Realitní kancelář si zpravidla vybíráte, abyste si ušetřili čas, nervy a vyhnuli se při prodeji chybám. Komunikovat s jedním makléřem, který zodpovídá za úspěšný prodej pro vás bude mnohem pohodlnější, než jich muset koordinovat pět.

Snáze předejdete slevám

Dát slevu na nabízenou nemovitost je někdy nutné, aby celá transakce dopadla ke spokojenosti všech stran. Rozhodně ji ale nechcete nabízet každému na počkání a ve většině případů není pro slevu důvod – zvlášť, když je cena od začátku správně nastavena. To makléř, který hájí vaše zájmy, respektuje. Pokud ale pracuje neexkluzivně, tlak na cenu se násobí, protože kupující může obcházet všechny makléře, kteří nemovitost mají v nabídce, a o slevu žádat.

Správně nastavená prodejní strategie

Makléř pracující neexkluzivně nikdy nebude mít kompletní přehled o tom, jak se prodej vyvíjí, což se nemusí vyplatit. Pokud se všichni potenciální zájemci nesbíhají u jednoho makléře, který nemovitost exkluzivně prodává, pak je téměř nemožné vyhodnotit, jaký zájem o nemovitost je. Nespolupracující makléři si určitě nebudou předávat informace o tom, jak jim prodej jde. Výhradní makléř naopak vždy ví, kolik kupců je ochotno do obchodu jít, a může tomu přizpůsobit strategii. Pokud jich je hodně, může doporučit aukci, pokud trh zrovna prodejcům nepřeje, třeba bude vhodnější s prodejem nějakou dobu počkat.

Solidní kanceláře jinak, než exkluzivně, nepracují

Je to tak. V RE/MAX všechny kanceláře pracují exkluzivně a RE/MAX Horizont není výjimkou. Zakládáme si na špičkových službách pro naše klienty za férovou odměnu a jsme přesvědčeni, že exkluzivní zastoupení je pro všechny zúčastněné jediný správný způsob, jak nemovitosti prodávat. Pokud vás zajímá cena našich služeb, přečtěte si článek, kde jsme popsali, kolik je provize realitní kanceláře.

Reality jsou hlavně o důvěře a tu sebelepší smlouva nenahradí. Jestli si nejste jisti, že svěřit nám nemovitost do prodeje je správná volba, možná vám v rozhodování pomohou recenze spokojených klientů.

Postaráme se o vše kolem prodeje

Ušetřete svůj čas a nervy a svěřte prodej nemovitosti nám. Postaráme se o veškerou administrativu.

Nevýhody exkluzivní smlouvy s realitní kanceláří

Nemovitost si nemůžete prodat sami

Když se rozhodnete pro spolupráci s realitní kanceláří, většinou je vaším cílem ušetřit čas, neudělat chyby a ve výsledku díky službám profíků získat z prodeje víc peněz. Je tedy logické, že při uzavření exkluzivní smlouvy zároveň neprodáváte nemovitost sami. Občas se stane, že se někomu náhodou zmíníte, že prodáváte a najdete vhodného kupce tímto způsobem. I v takovém případě pak odkážete na kancelář, která prodej bezpečně dotáhne do konce a zařídí právní servis. Provize pak v takovém případě může být snížena.

Prodej se může zdržet, pokud špatně vyberete

Pokud si vyberete líného makléře, který pro prodej nemovitosti nic nedělá, celá transakce se může protáhnout nebo v horším případě nemusí dopadnout vůbec. Vyprávění o tom, že makléř vůbec nekomunikoval nakonec na vás kancelář vytáhla povinnost zaplatit smluvní pokutu, protože jste se jako prodávající rozhodli vzít věci do vlastních rukou a prodat nemovitost bez realitky, patří už naštěstí ve velké míře minulosti.

Blokování prodejů a shrábnutí pokuty je sice častý argument odpůrců výhradních smluv, ale v praxi si neumím představit, že by na tom kancelář mohla postavit své podnikání. Reputace a dobrá pověst je pro nás všechno a s takovým přístupem by se nám klienti rychle začali vyhýbat.

Navíc vždycky je tu Česká obchodní inspekce, případně manažer kanceláře. RE/MAX má i samostatnou pozici ombudsmana, který reklamace řeší a je to tedy další prvek ochrany našich klientů. Zároveň jsme vázáni reklamačním řádem RE/MAX, který stanovuje, jak postupovat v případě, že byste byli se službami nespokojeni. 

Na makléře, který pro úspěšný prodej nedělá dost, narazíte i dnes. I když to nemusí rovnou skončit smluvní pokutou, tak špatný výběr zdrží celou transakci a své peníze dostanete o měsíce později, než by bylo nutné.

Na jak dlouho se výhradní smlouva uzavírá?

Exkluzivní smlouva s realitní kanceláří není nic, co by trvalo na věky věků. Prvně je dobré vědět, že se vždy uzavírá na dobu určitou. Pokud se vás makléř snaží přesvědčit o něčem jiném, jedná v rozporu s § 17 odst. 4 Zákona o realitním zprostředkování

Maximální délka, na kterou může být smlouva sjednána, je 6 měsíců. Opět, nepřistupujte na delší časový horizont. V případě potřeby je smlouvu vždy možné prodloužit a při prvním kontaktu může být její délka třeba 2 až 3 měsíce. Za takovou dobu se ukáže, co všechno realitní kancelář pro prodej dělá a nedělá.

Výhradní smlouva v RE/MAX Horizont

Do našich smluv nepřidáváme žádné zbytečné kličky a vše maximálně zjednodušujeme, abyste na přečtení a pochopení exkluzivní smlouvy nepotřebovali slovník. Rádi si všechno dopředu prostudujete? Tomu rozumíme, proto si níže můžete vzor smlouvy stáhnout a v klidu pročíst.

Stáhnout vzor Smlouvy o výhradním poskytování realitních služeb 📄