6 min.

Jak chtějí politici řešit krizi bydlení? Podívali jsme se do programů

Říjen 5, 2021
Kdo chce víc zdanit investiční byty? Budeme žít v modulových domech? Vydrží nový stavební zákon? Prošli jsme předvolební programy stran a jejich sliby v oblasti bydlení.

Nedá se říct, že by bydlení bylo hlavním tématem říjnových parlamentních voleb, ale přece jen se o něm mluví. Jak by ne, když ceny od roku 2014 astronomicky vystřelily. Od loňského roku zasaženého pandemií experti očekávali propad cen bytů, což se nestalo. Naopak nízká nezaměstnanost, zrušení daně z nabytí, obava z inflace a nízké úrokové sazby vytáhly ceny nemovitostí do nebeských výšin. Jak se to může změnit s novou vládou?

Je potřeba si přiznat, že dostupnost bydlení trápí hlavně velká města v čele s Prahou. Na venkově investiční byty ani rodinné domy nejsou téma, takže se zdá, že přes řešení tohoto problému cesta do premiérského křesla nepovede. Přesto se návrhy, jak se současnou situací bojovat, objevují. K tématu bydlení přistupují většinou velmi široce, v mnoha bodech se shodují a míří stejným cílem, kterým je dostupné bydlení. Pojďme se tedy podívat na volební programy jednotlivých volebních stran nebo bloků, kterým poslední volební průzkumy dávají šanci dosáhnout hranice pro vstup do poslanecké sněmovny.

Koalice SPOLU

Koalice navrhuje řešení dostupného bydlení zvýšením a zjednodušením výstavby nových bytů, uvolnění státních pozemků, lepší podmínky pro obce stavějící byty a zároveň sjednocení podmínek pro veřejné a soukromé poskytovatele bydlení.

Jak? Konkrétně plnou digitalizací stavebního řízení a umožněním sledování termínů v reálném čase. Zároveň chtějí odblokovat stavbu na brownfieldech a posílit roli samospráv. Mladí lidé by měli od státu čerpat bezúročnou půjčku na zbývající část kupní ceny, která už nejde financovat hypotékou. V daňové oblasti navrhuje SPOLU snížení DPH u výstavby a rekonstrukcí pro fyzické i právnické osoby na 10 %, což má podpořit zájem o výstavbu a snížit koncovou cenu jednotek.

Koalice Piráti/STAN

Koalice řeší především „důstojné bydlení“, dostupnost sociálního bydlení, se kterým by měl být nápomocen stát případně obce. Důraz klade na poradenství, zřízení kontaktních center, služeb na podporu bydlení.

Mezi konkrétní recepty patří digitalizace, lepší využívání bytového fondu obcí a také navrhované větší pravomoci pro obce s rozšířenou působností. Zároveň chtějí předělat nově schválený stavební zákon. Vadí jim centralizace v podobě „stavebního superúřadu“.

ANO

Sdílejte, než to smažou? Andrej Babiš ve své knize slibuje státní fabriku na modulární byty, tedy prefabrikované kousky, které stačí umístit na betonovou desku. Tento typ si, pravda, právě kvůli nedostupnosti tradiční výstavby získává na popularitě. Masová výroba prý stlačí cenu na 16 tisíc Kč/m2.

Dále jako řešení prezentuje nový stavební zákon, který jeho vláda již prosadila a slibuje i snižování úroků za děti. Při dvou dětech by úrok snížil, za tři už kompletně vymazal.

SPD

SPD navrhuje podporu družstevního bydlení, nájemního bydlení v obecních bytech, zvýhodněné manželské půjčky nebo zrychlení stavebního řízení jako způsob zastavení růstu cen bydlení. Také mluví o sociálním bydlení pro mladé a seniory, kteří by měli o bydlení postaráno, a tím by se snížil tlak na zbývající nemovitosti.

ČSSD

Návrhy ČSSD míří k regulaci investičních bytů. Za neobsazené by měly padat pokuty a na pronájem více než tří bytů by člověk potřeboval speciální živnost. U krátkodobých pronájmů má být zvýšena daň, aby majitelé preferovali dlouhodobý pronájem.

Strana také mluví o „veřejně prospěšných bytových společnostech“, které by výstavbu bytů měly zlevnit až o 30 %. Hlavní benefit takového přístupu je prý výrazný nárůst objemu postavených bytů na 12 až 15 tisíc ročně. Stavěly by neziskové organizace a výstavba by byla financována bankami. Ke snížení ceny by došlo právě proto, že neziskovky na rozdíl od developerů nemají snahu na projektech vydělat.

ČSSD zároveň prosazuje vznik Státního bytového fondu, který bude na trhu nakupovat byty a dál je pronajímat za přijatelné ceny seniorům, sociálně slabým a podobně.

Přísaha

Dostupnost bydlení by hnutí řešilo prosazením zákona o sociálním bydlení, státní podporou nájemního bydlení, startovacími byty nebo podporou družstevního bydlení pro ty, kteří nemají šanci dosáhnout na hypotéku. Hnutí také sází na přínos nového stavebního zákona, kterému dává šanci, ale zároveň se nebrání budoucímu přepracování, pokud se efekt nedostaví.

Obce a samosprávy by také ve větším měřítku měly stavět nájemní byty, financování by měly zajistit soukromé i veřejné peníze a nemělo by jít pouze o startovací byty, ale normální výstavbu pro rodiny.

KSČM

Podobně jako ČSSD, ani komunistům se nelíbí investiční byty. Celé odvětví by chtěli více zdanit a tím poptávku zchladit. Zároveň navrhují levnější nájemní bydlení skrz vyšší dotace a podporu družstevní výstavby skrz levnější úvěry.