4 min.

Jak prodat nemovitost za nejvíc peněz, když trh klesá?

Listopad 18, 2022
Štěpán Gjurič
Po letech konstantního růstu cen se trh s nemovistostmi v posledních měsících otočil a začal klesat. Jak teď pracovat s cenou a úspěšně nemovitost prodat?

Co se teď děje na realitním trhu?

Po letech konstantního růstu cen se trh s nemovistostmi v posledních měsících otočil a začal klesat. Na vině jsou rostoucí úroky hypoték i obecná nejistota z budoucího ekonomického vývoje a zvyšování životních nákladů.

Co to znamená pro prodej vaší nemovitosti? V médiích už proběhla spousta zpráv o tom, že kupci žádají slevy a délka prodeje se z týdnů protáhla na měsíce. Dobrá zpráva je, že i nyní zvládneme vaši nemovitost prodat velmi dobře. Jen je potřeba využít správnou strategii a přiznat si, že trh se změnil.

Jak trh fungoval do jara 2022?

Ještě začátkem roku 2022 nebyl problém začít prodávat nemovitost s cenou nad úrovní trhu. Protože trh stále rostl a ceny šly nahoru, bylo jen otázkou času, než se nemovitost prodala. Případně jsme s prodávajícími měli domluvenu strategii postupného snižování ceny a bylo tak téměř jisté, že kupujícího nejpozději do 6 měsíců najdeme. Pokud prodávající nespěchal na peníze z obchodu, tak jsme kupce spolehlivě našli a majitelé nemovitosti odcházeli po transakci nadšení z dosažené ceny.

Prodat později znamená prodat za méně

Dnes je ale situace úplně jiná. Poptávka po nemovitostech se z mnoha důvodů silně propadla a ceny jdou pomalu dolů. Co to znamená z hlediska prodejní strategie? Postupné snižování ceny je velmi nebezpečný způsob prodeje, protože hrozí, že budete snižovat cenu přibližně stejnou rychlostí, jako klesá celý trh viz strategie #1. Jinými slovy, kupec se nemusí najít, protože prodejní cena vůči trhu bude stále o něco výš. Anebo se najde výrazně později a tedy – vzhledem ke klesajícím cenám na trhu – prodávající přijde o peníze.

Startovací cena je nyní klíčová

U strategie #2 vidíte klíčovou informaci pro prodej na trhu, kde ceny nemovitostí klesají. Čím dříve prodáte, tím více peněz za prodej získáte. Ideální, námi doporučená strategie, je pečlivě zpracovat odhad nemovitosti a vyjít s nemovitostí na trh za cenu odpovídající současné situaci. Každý měsíc, o který se na tržní cenu dostaneme později, bude pravděpodobně znamenat nižší prodejní cenu a zbytečnou ztrátu pro prodávající klienty.

Získejte zdarma cenový odhad nemovitosti

Zjistěte, jakou hodnotu má vaše nemovitost nyní, když ceny bytů a domů klesají.

Kdy se ceny nemovitostí vrátí na původní úroveň? 

Při posledním poklesu to trvalo 7 let 

Další možností je s prodejem počkat, až ceny začnou zase růst, a maximalizovat tak prodejní cenu. Pokud prodávat nepotřebujete, je to určitě možná varianta. Jen je potřeba si uvědomit, že se velmi pravděpodobně bude jednat o roky, nikoli o měsíce. Při posledním realitním propadu, který začal koncem roku 2008, se ceny nemovitostí vrátily na původní úroveň až po 7 letech. Netvrdíme, že to teď bude stejné, ale poučit se z minulosti je jediné, co můžeme dnes dělat.

Vývoj průměrné ceny bytů 2005 až 2016