3 min.

Makléři se od 1. června do katastru nemovitostí nepodívají bez přihlášení

Květen 4, 2021
Štěpán Gjurič
Robotické vytěžování dat, chcete-li data scraping stojí za rozhodnutím katastru nemovitostí (ČÚZK) vyžadovat od prvního června k náhledu do aplikace přihlášení – a to ne ve stylu, že si jako uživatel vytvoříte jméno a heslo, ale budete muset využít buď silné bankovní identity, služby mojeID nebo třeba eObčanky, případně si s katastrem vyřídit Dálkový přístup.

Pokud jste po přečtení prvního odstavce překvapeni, nedivíme se. Katastr totiž změnu přístupu oznámil na svém webu v novinkách a upozorněních 4. dubna, ale pokud v této sekci netrávíte volný čas, pravděpodobně jste si aktuality nevšimli.

Český úřad zeměměřický a katastrální změnu odůvodňuje tím, že se od začátku roku potýká s nárůstem robotického vytěžování dat, které je zaprvé v rozporu s podmínkami použití, zadruhé představuje značnou zátěž pro technologickou infrastrukturu.

Co se změní?

Katastr ve svém vyjádření píše, že anonymním uživatelům bude po 1. červnu zobrazovat pouze základní informace o nemovitostech a řízeních bez uvedení vlastníků nemovitostí a účastníků řízení. Informace v současném rozsahu bude k dispozici pouze pro přihlášené uživatele.

Pokud je snahou katastru zabránit neférovému získávání dat, tak přihlašování se jeví jako dobrá volba – účty, které by čerpaly podezřelé množství informací je možné jednoduše odstřihnout a vše se tím vyřeší.

Jak se do katastru bude možné přihlásit?

Pokud jako realitní makléř nebo realitní kancelář chcete i po 1. červnu bezproblémově získávat z katastru nemovitostí podklady pro svou práci, ujistěte se, že máte způsob, jak se do něj přihlásit. V principu se jedná o služby spojené s Národním bodem pro identifikaci a autentizaci (NIA), do kterého spadají následující ověřené způsoby přihlášení:

  • Mobilní klíč k eGovernmentu
  • eObčanka
  • NIA ID
  • IIG
  • První certifikační autorita a.s.
  • mojeID
  • Bankovní identita

Druhou možností je pak vyřízení Dálkového přístupu do katastru nemovitostí, což zahrnuje vyplnění žádosti a její doručení na katastr. Typy Dálkových přístupů si můžete prohlédnout na jejich stránkách.

Funguje to?

V rámci testu jsme se do katastru nemovitostí bezproblémově přihlásili přes bankovní identitu z ČSOB. Pokud ještě bankovní identitu nevyužíváte, měli byste být schopni sjednat si ji ve svém internetovém bankovnictví nebo pak na jakékoliv pobočce.

Nezmeškejte tipy a příležitosti z realitního trhu