2 min.

Jak nastavit spolupráci makléř-právník? Pusťte si podcast V Realitě s Lukášem Slaninou

Květen 19, 2021
Štěpán Gjurič
Právo v realitách. Pro mnoho makléřů ne zrovna nejoblíbenější téma. Proto si do podcastu V Realitě Štěpán Gjurič pozval Lukáše Slaninu z právní kanceláře Arrows, aby probrali nejčastější právní otázky, které by každý realitní makléř měl znát.

Realitní zákon je tu s námi již přes rok. Možná vás ale překvapí, že zatím ho vlastně skoro nikdo nepoužil. Tedy, jak se to vezme. Kanceláře se jím nepochybně řídí, ale žádné rozhodnutí soudu se na něj zatím neodvolává. Jak vlastně tento zákon vnímá právník, Lukáš Slanina, který se realitnímu právu dlouhodobě věnuje? V podcastu V Realitě toho tradičně zaznělo mnohem víc.

Jak se právo kouká na situaci, kdy makléř umělě podstřelí cenu a následně shrábne tučnou provizi z uskutečněné aukce? V RE/MAX Horizont nepředstavitelná praktika, ale v některých společnostech realita. Je to zákoné? Co s tím kupující může dělat? 

Otevřeli jsme i téma provizí. Obecně se řídíme tím, že provizi by měl platit prodávající, protože jeho v realitním obchodě zastupujeme a zejména jeho zájmy hájíme. V takové situaci vyžadování provize od kupujících třeba u nájmů připomíná podle Lukáše Slaniny dobrovolné skákání pod kola auta. Proč? To se dozvíte v podcastu!

O čem byla v podcastu V Realitě řeč?

  • Jak právník vnímá realitní zákon?

  • Co je systém Brno a jak vzniknul?

  • Proč je riskantní brát provizi od kupujících?

  • Navyšování provize při úspěšné aukci? Jaký je právní pohled?

  • Vztah makléř/advokát – jak ho nastavit?

  • Co může makléř nabídnout kupujícímu a jakým argumentem ho získat pro spolupráci?

  • Používáte online smlouvy? Jak vám zjednoduší život, a proč jsou právně zcela v pořádku?

Nezmeškejte tipy a příležitosti z realitního trhu